Monday 20 October 2014

mash potato recipe for baby

Hi mommies..

lama gak tak blogging ni. biasalah sibuk weekend with my baby.. Sbtu lepas syameena, mama and papa buat family photoshoot dekat putrajaya. nanti ada masa mama upload hasil ye. 

Walaupun activity padat weekend lepas, mama tetap memikirkan menu baru untuk syameena. sebelum ni nasi bubur je. Since mama rajin smlm mama nak buat 2 menu

1) Bubur + sup ayam

Bahan2:- beras + isi ayam + daun sup

Cara membuat: 

a) masak bubur spt biasa
b) rebus ayam dalam 30minutes supaya rasa ayam jatuh pada air. Then barulah letak daun sup (its her fav!)
c) tadaaa siap dah. boleh la dimakan bersm bubur nasi~


2) Mash potato

Bahan:- Kentang + mentega + cheese + kurma + isi ayam/pati ayam

a) potong kentang (potong 2) supaya cepat lembut dan masak (xperlu buang kulit)
b) rebuskan kentang sehingga lembut
c) sementara menunggu kentang lembut bolehlah mbuat gravy. since mama xsuka nak bg syameena MSG (pati ayam). mama menggunakan dgg ayam untuk mendptkan rs ayam. Rebuskan isi ayam sehingga lembut dan rsnya jatuh pd air.
d) kemudian masukkan kurma dan lenyek kurma apabila sudah lembut. selepas itu bolehlah mengasingkan ayam yg berketul2/blend kan gravy sebab baby xboleh nak mamam ayam ketulan lg. tadaa siap.
e) back to kentang, bila kentang dah lembut. keluar dan sejukkan sedikit supaya dpt mengupas kulitnya. kulitnya hanya boleh dikupas begitu shj krn sudah lembut :) 
f) selepas kulitnya dikupas, lenyekkan kentang menggunakan senduk/sudu bersama2 mentega + cheese.
g) tadaaa siap dah~

p/s: jika baby masih kecil bolehlah blend kentang + gravy supaya sng dimakan dan dihadam. jangan lupa makan di selang selikan dgn air msak supaya x tercekik/tersedak kerana kentang agak likat.





Selamat mencuba mommies :D

No comments:

Post a Comment